Aandacht is energie en alles wat energie krijgt, groeit. Dat geldt voor positieve gedachten en gevoelens, maar ook voor negatieve gedachten en gevoelens. Negatieve gedachten en gevoelens zoals je zorgen maken, zorgen voor stress en spanning. Op den duur ontwikkel je gezondheidsklachten of bestaande gezondheidsklachten worden erger. Gelukkig werkt het andersom ook: lees verder hoe je dat doet.
Aandacht: twee kanten van dezelfde medaille
Je kunt je aandacht richten op de negatieve kant, maar je kunt het ook richten op de positieve kant. Heb je bijvoorbeeld geen zin om je huis schoon te maken, maar het moet nu echt, dan kun je balen, denken aan hoe je er geen zin in hebt, hoe vervelend je schoonmaken vind, et cetera. Ik herken het: ik heb er ook nooit zin in.. Wat ik dan aan de andere kant ook doe is denken aan de voordelen: ik beweeg mij intensief, het huis is straks lekker schoon en opgeruimd, ik sta al stil bij dat heerlijke opgeruimde en schone gevoel, en voor ik het weet is de klus geklaard!
Het verschil tussen je hoofd en je lichaam
Eerder schreef ik al dat we tegenwoordig zo getraind zijn om alles verstandelijk en rationeel te benaderen, dat ‘de wijsheid’ in je hoofd zit, dat wij de verbinding met ons lichaam kwijt zijn geraakt. Waarom is de verbinding met je lichaam belangrijk? In je hoofd zitten je gedachten en overtuigingen: daar is het meestal druk. Zijn ze daarbij negatief georiënteerd, dan geeft dit extra spanning en stress in je lichaam. Daar kun je op den duur last van krijgen door gezondheidsklachten die ontstaan of verergeren. In je lichaam vind je rust, daar kun je alleen voelen. Verplaats jij je aandacht van je hoofd naar je lichaam, naar je zintuigen, dan kun je de voedende kracht van aandacht ervaren. Dus waar je hoofd met de vele (negatieve) gedachten energie vragen, geeft je lichaam je energie in de vorm van rust als je je aandacht er op richt.
De voedende kracht van aandacht ervaren
Er zijn heel veel oefeningen waarmee jij je aandacht richt op je lichaam, zowel beschreven als onder begeleiding van een stem. Het fijnst werkt een app op je telefoon: vind een app die je aanspreekt zodat je af en toe naar een begeleide meditatie kunt luisteren om een bodyscan te doen. Je kunt ook je aandacht richten op wat je letterlijk aan het doen bent wanneer je loopt, fietst, de afwas doet of gewoon je handen wast: ook dat zijn manieren van aandacht geven. Het zorgt dat je aandacht in het moment is. Gedachten kun je laten gaan als ze in je opkomen. Als je ergens staat te wachten kun je je aandacht richten op je ademhaling: die heb je altijd bij je en deze kun je voelen in je lichaam. Je hoeft verder niets te doen, alleen je ademhaling te volgen. Het zijn verschillende manieren om meer rust en balans te ervaren. Een dimensie extra is het volgende.
Met jouw aandacht kun jij aan jouw leven meer genieten toevoegen
Er is zoveel om van te genieten: de zon, naar iets leuks uitkijken of aan iets leuks terugdenken, een warm bad of douche, lekker eten, een goed gesprek, de lente, een vrijpartij, een boek of film, uitslapen, een wandeling, mooie muziek, thuiskomen, een geur, en nog zoveel meer. Kortom, je kunt elke dag op elk moment of wanneer dan ook genieten.
Genieten ondersteunt de gezondheid en jouw gevoel van vitaliteit: het werkt voedend. Waar je van kunt genieten, is voor iedereen anders. Hoe je geniet, is voor iedereen hetzelfde.
Hoe doe je dat, genieten?
- Genieten doe je door je rationele verstand uit te schakelen, om vervolgens alle aandacht te geven aan ‘het ervaren van’.
- Genieten doe je met je hele lichaam en al je zintuigen.
- Genieten doe je zonder oordeel. Oordelen maakt dat je weer in je hoofd gaat zitten, weg van het ervaren. Merk jij dat je in je hoofd gaat zitten en bijvoorbeeld denkt: “Oh heerlijk”, ga dan met jouw aandacht terug naar je lichaam en zintuigen. Merk jij een grote zucht en voel jij je lichaam ontspannen: dan is je rationele denken ‘uit’ en krijgt ervaren en genieten de ruimte.
Wat kun jij doen om meer te genieten?
- Je kunt genieten van één dropje of je kunt de hele zak leegeten en nog steeds verlangen naar meer. Ga in het laatste geval bij jezelf na wat de onderliggende behoefte is en zorg ervoor dat díe vervuld wordt, wees open en eerlijk naar jezelf.
- Als iets niet helemaal aan jouw verwachtingen voldoet, kan je er voor kiezen hetzij jouw aandacht te richten op dát wat níet naar je zin is, hetzij jouw aandacht te richten en te genieten van dat wat wél goed en prettig is.
- Je bent je bewustzijn. Jouw bewustzijn is jouw besef dat je bestaat, het is alles wat jij ervaart. Bijvoorbeeld, als jouw lichaam op het strand is en jouw gedachten zijn bij het strijkwerk thuis, waar ben jij dan eigenlijk?
- Dit laatste werkt ook andersom: wanneer jij op je werk bent en in je pauze zijn jouw gedachten bij je vakantie in Spanje …, dan ben jij dus even op vakantie in Spanje!
Op zoek naar meer tips voor rust en balans in je leven?
Dit is een stukje uit de eTraining ‘Meer Vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze’. Daar vind je meer tips en een oefening hoe jij meer kunt genieten. Deze training leert hoe jij gezond met jouw energie omgaat: daardoor kun jij meer genieten van het leven, maar ook je gezondheidsklachten verminderen!
Door het aanleren van een eenvoudige leefstijl ga jij je gezonder, blijer en vitaler voelen: dat is het doel van de training.
Via de button hieronder lees je meer over de training en wat het jou kan brengen.
#gezondleven #aandacht #bewust